Yangının asgari süre içinde algılanması ve bu sayede hemen müdahaleye imkan tanınması gibi bir görevi üstlenen yangın alarm sistemleri, 2002 yılında yapılan düzenlemeler neticesinde kurulması zorunlu sistemler arasına girmiştir. Ticari işletmelerin mal ve ürünlerinden, demirbaşlarından da önce insan hayatı gibi değeri ölçülemez bir varlığın korunmasını sağlayan bu sistemler tüm işletme sahiplerinin seçim yaparken bilhassa titiz davranması gereken güvenlik unsurlarıdır. Dedektörleri aracılığıyla alev, ısı ve duman varlığını sezen bu akıllı sistemler insan hayatının korunmasını ve işletme bünyesindeki tüm demirbaş ve ticari varlıkların asgari hasarla yangını atlatmasını sağlar.

 

Dedektörler

Optik Duman Dedektörleri
Büyük parçacıklı beyaz duman oluşturacak yangınlarda asgari sürede yangın varlığının saptanması için kullanılan optik dumand edektörleri, IR ışık saçma prensibiyle işlev gösteren fotoelektrik hücrelerinden oluşan elemanlardır.
Işın (Beam) Tipi Dedektörler
Kızılötesi ışın göndererek, yangının sebep olduğu alevlerin bu veya benzer ışınları engellemesi halinde yangın varlığını algılayan ışın tipi dedektörler bilhassa geniş hacimli mekanlar için ideal seçimdir.
Alev Dedektörleri
UV yani morötesi ışınları algılayarak yangını saptayan alev dedektörleri ayrıca güneşten gelen morötesi tayftaki ışınları algılayabilmektedir.
Hava Emmeli Hassas Duman Algılama Sistemi
Ortamdan borular yardımıyla hava emen ve emdiği bu havayı da çok hassas, lazer tabanlı partikül ölçme sistemleriyle tarayan hava emmeli hassas duman algılama sistemleri böylelikle ortam havasındaki en küçük değişiklikleri dahi hemen fark eder. Ortam havasındaki küçük partikülleri sürekli sayan bu hassas sistemler, oldukça küçük miktarlı duman değişikliklerinden bile hemen haberdar olunmasını sağlayabilir.
Kritik öneme sahip olan bölgelerde kullanılan hava emmeli hassas duman algılama sistemi tahliye için zaman kazandırır ve gereksiz gaz boşaltımlarını engeller. Yüksek tavanlı, hava hareketleri değişken olan mekanlarda ideal sonuç veren bu sistemler ayrıca yüksek kirlenme olan ve ani ısı değişimlerinin yaşandığı mekanlarda üst düzey güvenlik sunmaktadır.
Isı Dedektörleri
Isır hassasiyeti yüksek olan yarı iletkenler aracılığıyla sabit sıcaklıktaki değişimleri algılayan ısı dedektörleri, ortamın sıcaklığı belli bir seviyenin üzerine çıktığında alarm veriri. Isı dedektörlerinde alarm sıcaklığı standart olarak 60 derecedir ancak mutfak veya kazan gibi daha yüksek sıcaklığın söz konusu olduğu bölgelerde farklı sıcaklık kontrol ayarlı dedektörlerin kullanılması da mümkündür.
Isı Artış Dedektörü
Ortam sıcaklığında ani sıcaklık değişikliklerini çok kısa bir zaman dilimi içinde algılayabilecek şekilde tasarlanan ısı artış dedektörleri, yangın başlamasının ardından hızlı bir şekilde alarm vermektedir. Duman dedektörlerinin kullanılamadığı alanlar için ideal tercihlerden biridir.
Duman, ısı ve alev dedektörleri tek başlarına doğru zamanda yangın tespiti için yeterli olmadığı için dünya genelinde bu dedektörler bir arada kullanılarak optimum verimlilik sağlanmaya çalışılır. Bu dedektör tiplerinin bir arada kullanılması, yangın riskine karşı en güvenilir çözümdür. Ayrıca dedektörler dışında insanların da yangını fark etmesi söz konusu olabileceğinden, mekana yangın butonu konulması da zaruri bir ihtiyaçtır.
Butonların ve/veya dedektörlerin aktif olmasıyla birlikte uyarı eşzamanlı biçimde yangın panosuna iletilir ve sonrasında sirenlerle flaşörler devreye girer. Bu sistemlerle yangın riskine karşı insanların erken uyarılması sağlansa da, asıl iş yangına erken süreçte müdahale ederek kontrol altına almaktır. Otomatik sistemler veya manuel yangın söndürücülerin kullanımı, yangının elle söndürülüp söndürülemeyeceğine bağlı olarak belirlenmektedir.